duminică, 4 decembrie 2016

Îngeraş

     “Cerul şi-a deschis soborul
     - Lerui, Doamne, Ler-
     au pornit cu pluguşorul îngerii prin cer.
     Merg cu pluguri de oglindă şi de giuvaer,
     toţi luceferii colindă
     - Lerui, Doamne, Ler-’’
                                         Colind ceresc- Radu Gyr
 
 
     Mi-am permis să-mi fac introducerea intrând în casele dumneavoastră cu o frântură dintr-o colindă, dacă tot e postul Crăciunului, şi să încerc de data aceasta să vă ajut să realizaţi un nou decor pentru sărbătoarea aceasta atât de frumoasă şi atât de aşteptată.
     Vom croşeta un îngeraş, potrivit de cadou, potrivit de decor, delicat şi firav colindător, purtător de linişte şi lumină.
     Aşadar…
     Pentru început vom face o buclă.
 
 
     Rând 1-  pe buclă vom croşeta un lanţ din 3 ochiuri, ca prim picioruş mare dublu, urmat de alte 19 picioruşe mari duble.
 
 
 
     Rând 2- primul picioruş va fi un lanţ din 3 ochiuri urmat de alte 19 picioruşe mari duble.
 
 
 
     Rând 3- primul picioruş va fi un lanţ din 3 ochiuri urmat, la rădăcina acestuia, de un picioruş mare dublu, apoi vom croşeta un picioruş mare dublu nefinalizat, pe croşetă vom păstra 2 bucle, urmat de un picioruş mare dublu finalizat, ultimul jeteu va trece prin 3 bucle aflate pe croşetă. Continuăm cu un picioruş mare dublu nefinalizat, rămân pe croşetă 2 bucle, urmat de un picioruş mare dublu finalizat, ultimul jeteu trecând prin cele 3 bucle aflate pe croşetă, şi tot aşa până la finalizarea rândului. Înainte de a face închiderea, cu picioruş orb de primul picioruş al rândului, vom băga, în interiorul golului care s-a format, vatelină sau o bilă de poliester- capul îngeraşului.
 
 
 
 
 
     Continuăm cu rochiţa.
 
     Rând 4- primul picioruş va fi un lanţ din 3 ochiuri urmat, la rădăcina acestuia, de 2 picioruşe mari duble. În următorul ochi, format de picioruşele din rândul anterior, croşetăm 2 picioruşe mari duble, în următorul ochi 3 picioruşe mari duble, şi tot aşa, 2 picioruşe mari duble, 3 picioruşe mari duble…până la finalizarea rândului. Închiderea o facem cu picioruş orb. În total vor fi 25 picioruşe mari duble.
 
    
     Rând 5- în fiecare ochi, format de picioruşele din rândul anterior, vom croşeta câte 2 picioruşe mari duble. În total vom obţine la finalul rândului 50 picioruşe mari duble. Închiderea o facem cu picioruş orb.
 
 
     Rând 6- un ochi de lanţ, ca prim picioruş mic, urmat de alte 8 picioruşe mici, 4 ochiuri de lanţ, sărim 16 ochiuri, din ochiurile formate de rândul anterior, şi în al 17-lea croşetăm 1 picioruş mic urmat de alte 8 picioruşe mici, 4 ochiuri de lanţ şi prindem cu picioruş orb în punctul de pornire.
    
 
     Rând 7- primul picioruş va fi un lanţ din 3 ochiuri urmat, la rădăcina acestuia, de un picioruş mare dublu, apoi vom croşeta 2 ochiuri de lanţ, sărim un ochi, format de picioruşele din rândul anterior,şi în următorul vom face alte 2 picioruşe mari duble, şi tot aşa, 2 ochiuri de lanţ, sărim un ochi şi în următorul vom face alte 2 picioruşe mari duble. Vor fi câte 4 grupuri de câte 2 picioruşe mari duble în faţă, câte un grup în laterale şi alte 4 în spate. În total 10 grupuri a câte 2 picioruşe mari duble. 20 picioruşe mari duble.

 
    
      Rând 8- primul picioruş va fi un lanţ din 3 ochiuri urmat, la rădăcina acestuia, de un picioruş mare dublu, apoi vom croşeta 3 ochiuri de lanţ despărţitoare, 2 picioruşe mari duble deasupra celor 2 picioruşe din rândul anterior,3 ochiuri de lanţ despărţitoare, 2 picioruşe mari duble deasupra celor 2 picioruşe din rândul anterior, şi tot aşa până la finalizarea rândului. Închiderea o facem cu picioruş orb.
    
 

     Rând 9- Vom merge cu picioruşe oarbe până în spaţiul dintre grupul de 2 picioruşe mari duble din rândul anterior (unde am făcut cele 3 ochiuri de lanţ despărţitoare) şi vom croşeta un lanţ din 3 ochiuri, ca prim picioruş mare dublu şi alte 2 picioruşe mari duble, 4 ochiuri de lanţ despărţitoare şi în următorul spaţiu despărţitor din rândul anterior alte 3 picioruşe mari duble, 4 ochiuri de lanţ,… Închiderea o facem cu picioruş orb.
 
 
     Rând 10- cu picioruş orb înaintăm la picioruşul din mijloc al grupului de trei pricioruşe mari duble din rândul anterior, croşetăm un ochi de lanţ, picioruş mare dublu prins în spaţiul despărţitor al rândului anterior (4 ochiuri de lanţ), picou din 4 ochiuri de lanţ prinse cu picioruş mic în primul ochi sau între primele 2 picioruşe croşetate ale rândului, urmate de alte 2 picioruşe mari duble având fiecare pe capăt câte un picou din 4 ochiuri de lanţ prinse cu picioruşe mici. După terminarea primului arc de 3 picioruşe cu picouri croşetăm un ochi de lanţ pe care îl prindem cu picioruş mic de picioruşul din mijloc al următorului grup de trei pricioruşe mari duble din rândul anterior, croşetăm în continuare un ochi de lanţ urmat de alte 3 picioruşe mari duble cu picouri prinse  în spaţiul despărţitor al rândului anterior (4 ochiuri de lanţ)… şi tot aşa până la finalizarea rândului. Închidem cu picioruş orb şi tăiem firul.
 
 
 
 
 
 
     Pentru aripi:
 
     Rând 1- vom prinde firul, în primul ochi de la răscroitura aripii, cu picioruş orb. Croşetăm 3 ochiuri de lanţ, ca prim picioruş mare dublu, urmat în acelaşi prim ochi de un picioruş mare dublu, 3 ochiuri de lanţ despărţitoare, sărim un ochi de pe răscroitură şi în următorul croşetăm un nou grup de 2 picioruşe mari duble, , 3 ochiuri de lanţ despărţitoare, … şi tot aşa până la finalizarea rândului. În total vom avea 9 grupuri a câte 2 picioruşe mari duble. Închidere cu picioruş orb.
 
 
 
 
     Putem să ne oprim aici sau putem să continuăm cu:
 
     Rând2- acest ultim rând este format din picouri. Înaintăm cu câte 3 picioruşe oarbe până la spaţiile despărţitoare ale rândului anterior (3 ochiuri de lanţ) unde vom realiza picouri din 4 ochiuri închise cu picioruşe oarbe.
 
 
     Aureola
 
     Facem bucla de început pe care montăm:
 
     Rând 1- 5 ochiuri de lanţ (3 din ele reprezentând primul picioruş mare dublu celelalte 2- ochiurile despărţitoare), 1 picioruş mare dublu, 2 ochiuri de lanţ- despărţitoare, 1 picioruş mare dublu, …, în total 8 picioruşe mari duble. Închidem rândul cu picioruş orb.
 
 
     Rând 2- este format din picouri. Înaintăm cu câte 2 picioruşe oarbe până la spaţiile despărţitoare ale rândului anterior (2 ochiuri de lanţ) unde vom realiza picouri din 3 ochiuri închise cu picioruşe oarbe.
 
 
     Acesta a fost un model de îngeraş, uşor de realizat, care mie mi-a plăcut foarte mult şi am dorit să vi-l prezint şi vouă. Sper să vă placă şi să reuşească unul să se strecoare în bradul dumneavoastră.
 
 
     Acum nu-mi mai rămâne decât să vă urez sărbători fericite iar anul care vine să vă găsească sănătoşi şi plini de voie bună!!!!
 
 

luni, 14 noiembrie 2016

Moş Crăciun

  

 
   Noiembrie!!!!
 
   M-am gândit că de acum nu mai e mult şi aroma cozonacilor îi va atrage pe Moşii lui Decembrie către casele noastre.
   Ce ar fi mai potrivit decât un decor de sărbătoare?!
   Aşa că, vom începe cu personajul principal al lunii decembrie: Moş Crăciun. Sper să nu-l supărăm prea tare şi să ne pomenim c-o ia la sănătoasa cu sanie şi reni cu tot. În acest caz nu ne rămâne decât să salvăm situaţia cu aromele dulci din bucătărie.
   Vom avea nevoie de un fir de culoare roz, cât mai apropiată culoarea de culoarea pielii, pentru că din acesta vom realiza faţa moşului. Apoi un fir alb pentru păr şi barbă. Şi un fir pentru căciulă, a cărei culoare rămâne la alegerea dumneavoastră, poate fi roşu, verde, albastru,… chiar nu are importanţă.
 
   Deci să începem.
 
   Răsucim pe deget o buclă din firul de culoare roz pal, pe care vom monta primul rând.
 
 
   Rând 1- vom croşeta pe buclă 3 ochiuri de lanţ, ca prim picioruş mare dublu, apoi vom continua cu alte 8 picioruşe mari duble. Culoarea aleasă va fi rozul pal, pentru că aceste picioruşe vor reprezenta faţa moşului.
 
 
 
   Continuăm cu culoare albă, montând în continuare pe buclă 3 ochiuri de lanţ.
 
 
Ultimul ochi de lanţ îl vom trage cu ajutorul croşetei prin ochiul format de ultimul picioruş mare roz, pentru a realiza prinderea picioruşelor albe de cele 9 picioruşe roz.
 
 
Continuăm cu alte 12 picioruşe mari duble de culoare albă. Ultimul picioruş alb îl vom prinde de primul picioruş roz printr-un picioruş orb.
 
 
   Rând 2- Vom lucra pe ochiurile formate de picioruşele mari roz. Începem cu 3 ochiuri de lanţ pe care le vom prinde în ochiul de pornire.
 
 
   Continuăm cu picioruş orb pe care îl vom prinde în ochiul următor format de rândul anterior. Vom croşeta din nou 3 ochiuri de laţ, ultimul prinzându-l în primul ochi cu picioruş orb. Şi tot aşa… în total vom avea 9 picouri, reprezentând părul moşului.
 
 
   Eiiii, iată că am dat de o nouă denumire. Picou. Picoul se obţine croşetând 3,4,5,… ochiuri de lanţ, introducând apoi croşeta în primul ochi şi executând un picioruş mic sau orb.
 
   Când ajungem la partea cu picioruşe mari duble albe, vom executa “nodul Solomon”. Respectiv, picioruş orb în ochiul format de rândul anterior apoi tragem de fir cât îl dorim de lung.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   Luăm un jeteu şi-l tragem prin bucla formată şi croşetăm un picioruş mic apoi tragem din nou de fir, lungimea dorită, luăm un jeteu şi-l tragem prin a doua buclă şi facem din nou un picioruş mic. Prinderea se face în punctul iniţial cu picioruş orb. Înaintăm în ochiul următor cu picioruş orb şi facem un nou “nod Solomon”. Tot aşa până ajungem la finalul rândului, deci până dăm de culoarea roz. În total vom obţine 11 “noduri Solomon”, reprezentând barba moşului.
 
 
   “Nodul Solomon” este reprezentat din 2 bucle închise printr-un picioruş mic cu prindere în punctul de plecare printr-un picioruş orb.
 
   Aici tăiem firul alb.
   Nu uităm să ascundem capetele firelor!!!
 
   Rând 3- urmează să croşetăm căciula moşului. De data aceasta am ales culoarea verde. Întorcând lucrul pe dos vom observa că fiecare picou a format câte 2 bucle. Prin buclele primului picou vom trage firul verde şi vom croşeta un lanţ din 3 ochiuri, ca prim picioruş mare dublu, apoi vom continua croşetând picioruşe mari duble prinse de buclele picourilor. În total 9 picioruşe mari duble.
 
 
 
 
 
   Rând 4- întoarcem lucrul şi trecem, cu picioruş orb, la al doilea ochi format de picioruşele mari duble din rândul anterior. În acesta vom croşeta 3 ochiuri de lanţ, ca prim picioruş mare dublu, urmat de alte 6 picioruşe mari duble.
 
 
 
   Rând 5- întoarcem lucrul şi trecem, cu picioruş orb, la al doilea ochi format de picioruşele mari duble din rândul anterior. În acesta vom croşeta 3 ochiuri de lanţ, ca prim picioruş mare dublu, urmat de alte 4 picioruşe mari duble.
   Rând 6- întoarcem lucrul şi trecem, cu picioruş orb, la al doilea ochi format de picioruşele mari duble din rândul anterior. În acesta vom croşeta 3 ochiuri de lanţ, ca prim picioruş mare dublu, urmat de alte 2 picioruşe mari duble.
 
 
   Rând 7- întoarcem, trecem cu picioruş orb în ochiul de mijloc, croşetăm 3 ochiuri de lanţ şi cu picioruş orb prindem de ochiul sărit din rândul anterior ( Rând 6). 
 
 
   Apoi alte 3 ochiuri de lanţ prinse în ochiul sărit din rândul următor ( Rând 5). Tot aşa până ajungem la ultimul rând.
 
 
   Vom tăia firul mai lung, aproximativ 50 cm, pentru că vom avea nevoie de el pentru continuarea identică pe cealaltă parte a căciulii.
   Vom trece croşeta prin cele 9 bucle formate de picouri şi vom scoate firul pe partea cealaltă.
 
 
 
   Prindem cu un picioruş mic de rădăcina primului picioruş verde. Croşetăm 3 ochiuri de lanţ şi le prindem cu picioruş orb de primul ochi din rândul următor. Tot aşa până ajungem sus, unde vom încheia cu 3 picioruşe mari unite (primul picioruş e format din 3 ochiuri de lanţ).
 
 
 
   Pentru ochii moşului fie coasem câte o mărgică, aplicăm ochişori lipicioşi sau, cum am procedat la Dino, cu ajutorul unui ac cu aţă. Facem un nod firului de aţă, introducem acul în zona în care ne propunem să aplicăm ochiul, având grijă ca, în momentul în care tragem de fir, nodul să rămână pe dosul lucrului, răsucim aţa pe ac de mai multe ori,  tragem încet de ac, astfel încât buclele să râmână pe firul de aţă, trecem acul în dosul lucrului.
   Cam aşa ceva…
   Dacă vrem să-l facem ornament de brad, croşetăm un moş identic. Între cei doi moşi punem o folie de poliester.
 
 
   Prindem marginile.
 
 
 
   Şi gata ornamentul!!!
 
 
   Ei vedeţi că n-a fost greu!
 

   Ornamentele acestea sunt minunate pentru cei care au bebe-strumfi zvăpăiaţi prin casă, care nu pot sta departe de bradul de Crăciun!!! În acest caz, ochii şi gura e indicat să fie făcute din aţă nu din aplicaţii lipicioase. J
 
 
 



   Pe curând!!!