miercuri, 2 august 2017

Top lung 2

 
     Un nou model de top, vestă, sarafan sau cum doriţi să-I numiţi. După cum spuneam şi în postarea din luna februarie, sunt foarte uşor de realizat. Fericitele mămici care aud în jur glăscior de fetiţă pot îmbogăţii garderoba acestora cu o varietate de rochiţe de acest gen. Jucaţi-vă cu culorile şi sigur veţi fi mulţumite de rezultat!!!
     Pentru mine am folosit 2 sculuri de bumbac negru “Volga” şi o croşeţică nr. 4.
 
 
     Vom începe cu partea de sus, respectiv cu florile. Eu am folosit pentru realizarea acestora Modelul 1.
 
 
 
 
 
 
     Florile sunt în număr de 14, fiind dispuse 4 în faţă, alte 4 la spate şi câte 3 la fiecare umăr. Fiecare floare are în total 6 colţuri. Pe măsură ce le croşetăm, le vom prinde una de cealaltă  în câte un colţ, cu picioruş orb, colţul fiind diametral opus celui în care s-a făcut prinderea anterioară.
 
 
     Ultima prindere închide cercul. Veţi observa că după realizarea prinderilor fiecare din flori a rămas cu câte două colţuri în interiorul, respectiv exteriorul cercului format.
 
 
     Nu e obligatoriu să fie flori, puteţi folosi ce modele doriţi… cercuri… pătrate… romburi… chiar nu contează.
     Vom continua cu răscroitura gâtului. Rândul 1 va fi reprezentat printr-un lanţ, care va avea tot al 9-lea ochi prins, cu picioruş mic,  de  câte unu din colţurile florilor (fiecare floare va avea două prinderi).
 
 
     Apoi vom continua cu restul rândurilor, conform Model 2.
    
 

     N-am să mai ţin multă teorie. Deja suntem mai avansaţi cu ştiinţa, aşa că, trebuie să ştim lucra după modele.
     Pentru partea de jos, după ce vom croşeta un prim rând asemănător celui croşetat pentru gât, dar pe partea opusă, păstrăm ca reper cele 4 flori  faţă- spate şi ne vom desprinde, cu câte un lanţ format din 30 ochiuri la fiecare subraţ.
    
 

     Odată încheiat montatul ochiurilor de la răscroitură, partea de jos se va croşeta circular, folosind Modelul 4.
 
 
 
     La mânecă vom folosi Modelul 3.
 
 
 
 
     Asta-i!!!!
     Să ne vedem cu bine la următoarea postare!!!!
 
 
 

marți, 6 iunie 2017

Fustiţă albă spumoasă- pentru veri însorite la malul mării

       
 
        Nu ştiu pe voi, dar pe mine gândul la mare mă înnebuneşte. Închid ochii şi parcă simt în nări mirosul amestecat de apă, sare, nisip, alge, peşte… căldura soarelui, cântecul valurilor, ţipătul pescăruşilor… şi liniştea mea e dată peste cap.
        În astfel de condiţii, ce pot altceva să fac, decât să vă propun… un nou model de fustiţă şi să fugim cu toţii la mare.
        Am gândit-o într-un fel, până la urmă s-a transformat în altceva. Am muncit mult la fusta aceasta dar eu zic că a meritat. Aproape o terminasem cu un alt model de volan dar am desfăcut tot şi am luat-o de la capăt, pentru că nu arăta cum o doream eu. 
         Aş putea spune despre ea că e “cu două feţe” J, se poate folosi atât pe o parte cât şi pe cealaltă fără nici o problemă.  
 
 
        Ca şi la “Fustiţa de vară” am început montând 250 de ochiuri.
        Firele folosite au fost:  “Coton perle”- pentru volane şi “Aida”- pentru partea croşetată sub acestea . Trei cutii, a câte 10 bobine fiecare-  “Coton perle” şi 2 sculuri de “Aida”.
        Vom croşeta în cerc.
        Rând 2- picioruşe mici;
        Rând 1’- 14’- volanul 1- conform model 1;
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
        Rând 3- montăm sub volan, picioruşe mici;
 
 
        Rând 4- picioruşe mari duble, aceasta în ideea că veţi dori să fixaţi un elastic, pentru susţinerea fustei;
        Rând 5-9- picioruşe mici;
        Rând 10- continuăm cu picioruşele mici, dar începem să facem înmulţiri. Dublăm fiecare al 10-lea ochi din rând. De asemenea, tot din 10 în 10 rânduri, vom repeta modul de înmulţire folosit în rândul acesta.
        Rând 11-19- picioruşe mici;
        Rând 20- identic cu rândul 10, picioruşe mici, înmulţim în fiecare al 10-lea ochi;
        Rând 21-29- picioruşe mici;
        Rând 30- identic cu rândul 10, picioruşe mici, înmulţim în fiecare al 10-lea ochi;
 
        Rând 1’’- 14’’- volanul 2- conform model 1;
 
        Rând 31- montăm sub volan, picioruşe mici;
        Rând 32-39- picioruşe mici;
        Rând 40- identic cu rândul 10, picioruşe mici, înmulţim în fiecare al 10-lea ochi;
        Rând 41-49- picioruşe mici;
        Rând 50- identic cu rândul 10, picioruşe mici, înmulţim în fiecare al 10-lea ochi;
        Rând 51-59- picioruşe mici;
        Rând 60- identic cu rândul 10, picioruşe mici, înmulţim în fiecare al 10-lea ochi;
 
        Rând 1’’’- 14’’’- volanul 3- conform model 1;
       
        Şi tot aşa… la tot al 30-lea rând vom monta volanul. Numărul de volane e condiţionat de cât de lungă doriţi să fie fusta. Eu am montat 6 volane.
 
 
        Asta-i!!! Putem pleca! Fusta mea e deja în bagaj! Pentru că sunt sigură că nu doar eu mă pregătesc de acum de vacanţă, vă doresc… să adunaţi amintiri frumoase din locurile pe care le veţi vizita în această vară!!!!
 

 

vineri, 31 martie 2017

Papucei de casă-realizaţi din tricouri vechi-

            Ia priviţi ce mi-a ieşit din tricourile vechi!
 
            Paşii sunt identici cu cei pe care i-am explicat la ’’ Papucei- pasul 1- tălpiţa’’ şi ‘’ Papucei- pasul 2- partea de sus’’.
            Lucrând cu un fir mai gros am obţinut o talpiţa de 22,5 cm.
            Cum obţinem firul?! Simplu ca ‘’buna ziua’’. Adunăm de prin casa tricourile care nu ne mai plac sau nu ne mai sunt bune şi le tăiem fâşii. E bine ca fâşiile acestea să fie cât mai subţiri 1,0- 1,5cm. Nici o problemă dacă sunt mai groase, dar vă va fi  puţin mai greu la lucru.
           
 

            Începem să facem tălpiţele (vezi 2016- martie- Papucei- pasul 1- tălpiţa). Tălpiţe duble, respectiv 4 bucăţi,  pe care mai apoi le grupăm două câte două. Dacă vrem, intercalăm o bucată de poliester.
 
 
 
 
 
 
  
            Pe prinderea tălpiţelor vom monta partea de sus (vezi 2016- aprilie- Papucei- pasul 2- partea de sus).
            Vom marca ochiul pe care îl considerăm situat la mijlocul lăţimii tălpii în partea din faţă. Putem îndoi talpa pentru a afla ochiul respectiv. De la el numărăm pe laterale 19 ochiuri, de o parte şi de alta. Marcăm.
 
           
          Nu este obligatoriu să marcaţi ochiul al 19-lea. În general ar fi bine să fie ochiul de la mijlocul lungimii tălpii şi să aveţi acelaşi număr de ochiuri de o parte şi de alta a ochiului de mijloc. Asta depinde de mai mulţi factori: cât de închis doriţi să fie papucelul, cât de lung este, cu ce grosime de fir aţi lucrat, etc.
           
 

            Rând 1- prindem firul pe partea dreaptă, în locul marcat şi începem să montăm picioruşele mici  între semnele puse- 39 picioruşe;
 
 
            Rând 2- picioruşe mici- scădem câte un ochi de pe laterale şi vom rămâne cu – 37 picioruşe;
            Rând 3- picioruşe mici- iar scădem câte un ochi de pe laterale şi vom rămâne cu – 35 picioruşe;
   
 

            Rândul 4- îl începem cu două ochiuri de lanţ, ca prim picioruş mare dublu. În acest rând vom avea de făcut picioruşe mari unite. Avem deci acel picioruş prim, urmează să luăm un jeteu, introducem acul în ochiul următor al râdului croşetat anterior şi îl tragem prin ochiul respectiv, se ia din nou un jeteu care se trece prin primele două bucle aflate pe croşetă. Se ia din nou un jeteu, introducem acul în ochiul următor al râdului croşetat anterior şi  îl tragem prin ochiul respectiv, se ia din nou un jeteu care se trece prin primele două bucle aflate pe croşetă. Acum avem pe croşetă 3 bucle. Repetăm pâna când vom avea pe croşetă 4 bucle după care vom lua un jeteu pe care îl trecem prin cele 4 ochiuri. Avem acum pe croşetă o buclă. Repetăm paşii. Luăm un jeteu, introducem acul în ochiul următor al râdului croşetat anterior şi îl tragem prin ochiul respectiv, se ia din nou un jeteu care se trece prin primele două bucle aflate pe croşetă. Se ia din nou un jeteu, introducem acul în ochiul următor al râdului croşetat anterior şi îl tragem prin ochiul respectiv, se ia din nou un jeteu care se trece prin primele două bucle aflate pe croşetă. Acum avem pe croşetă 3 bucle. Se ia din nou un jeteu, introducem acul în ochiul următor al râdului croşetat anterior şi îl tragem prin ochiul respectiv, se ia din nou un jeteu care se trece prin primele două bucle aflate pe croşetă. Acum vom avea pe croşetă 4 bucle. Luăm un jeteu pe care îl trecem prin cele 4 ochiuri. Şi tot aşa până ajungem la final. În total vom avea 11 picioruşe mari unite.
   
 
 

            Rândul 5- croşetăm două ochiuri de lanţ- primul picioruş, răsucim lucrul, şi în acelaşi ochi al rândului anterior (la rădăcina primului picioruş) mai croşetăm două picioruşe mari duble. Continuăm cu picioruşe mari duble în fiecare ochi al râdului croşetat anterior.
 
 
            Rândul 6- croşetăm un ochi de lanţ, răsucim lucrul, şi în fiecare ochi al râdului croşetat anterior, vom băga pe rând croşeta, vom lua câte un jeteu pe care îl vom trage prin ochi şi îl vom păstra pe croşetă. În total vom avea pe croşetă 13 ochiuri. Luăm un jeteu şi îl tragem prin toate cele 13 ochiuri. Încheiem cu un ochi de lanţ.
 
 
            Acum fiecare poate să-l împopoţoneze cum doreşte.
 
 
 
            Spor la treabă, mulţumesc pentru vizită şi vă mai aştept!!!!!