Ia priviţi ce mi-a ieşit din tricourile vechi!
Paşii sunt identici cu cei pe care i-am explicat la ’’ Papucei- pasul 1- tălpiţa’’ şi ‘’ Papucei- pasul 2- partea de sus’’.
Lucrând cu un fir mai gros am obţinut o talpiţa de 22,5 cm.
Cum obţinem firul?! Simplu ca ‘’buna ziua’’. Adunăm de prin casa tricourile care nu ne mai plac sau nu ne mai sunt bune şi le tăiem fâşii. E bine ca fâşiile acestea să fie cât mai subţiri 1,0- 1,5cm. Nici o problemă dacă sunt mai groase, dar vă va fi puţin mai greu la lucru.
Începem să facem tălpiţele (vezi 2016- martie- Papucei- pasul 1- tălpiţa). Tălpiţe duble, respectiv 4 bucăţi, pe care mai apoi le grupăm două câte două. Dacă vrem, intercalăm o bucată de poliester.
Pe prinderea tălpiţelor vom monta partea de sus (vezi 2016- aprilie- Papucei- pasul 2- partea de sus).
Vom marca ochiul pe care îl considerăm situat la mijlocul lăţimii tălpii în partea din faţă. Putem îndoi talpa pentru a afla ochiul respectiv. De la el numărăm pe laterale 19 ochiuri, de o parte şi de alta. Marcăm.
Nu este obligatoriu să marcaţi ochiul al 19-lea. În general ar fi bine să fie ochiul de la mijlocul lungimii tălpii şi să aveţi acelaşi număr de ochiuri de o parte şi de alta a ochiului de mijloc. Asta depinde de mai mulţi factori: cât de închis doriţi să fie papucelul, cât de lung este, cu ce grosime de fir aţi lucrat, etc.
Rând 1- prindem firul pe partea dreaptă, în locul marcat şi începem să montăm picioruşele mici între semnele puse- 39 picioruşe;
Rând 2- picioruşe mici- scădem câte un ochi de pe laterale şi vom rămâne cu – 37 picioruşe;
Rând 3- picioruşe mici- iar scădem câte un ochi de pe laterale şi vom rămâne cu – 35 picioruşe;
Rândul 4- îl începem cu două ochiuri de lanţ, ca prim picioruş mare dublu. În acest rând vom avea de făcut picioruşe mari unite. Avem deci acel picioruş prim, urmează să luăm un jeteu, introducem acul în ochiul următor al râdului croşetat anterior şi îl tragem prin ochiul respectiv, se ia din nou un jeteu care se trece prin primele două bucle aflate pe croşetă. Se ia din nou un jeteu, introducem acul în ochiul următor al râdului croşetat anterior şi îl tragem prin ochiul respectiv, se ia din nou un jeteu care se trece prin primele două bucle aflate pe croşetă. Acum avem pe croşetă 3 bucle. Repetăm pâna când vom avea pe croşetă 4 bucle după care vom lua un jeteu pe care îl trecem prin cele 4 ochiuri. Avem acum pe croşetă o buclă. Repetăm paşii. Luăm un jeteu, introducem acul în ochiul următor al râdului croşetat anterior şi îl tragem prin ochiul respectiv, se ia din nou un jeteu care se trece prin primele două bucle aflate pe croşetă. Se ia din nou un jeteu, introducem acul în ochiul următor al râdului croşetat anterior şi îl tragem prin ochiul respectiv, se ia din nou un jeteu care se trece prin primele două bucle aflate pe croşetă. Acum avem pe croşetă 3 bucle. Se ia din nou un jeteu, introducem acul în ochiul următor al râdului croşetat anterior şi îl tragem prin ochiul respectiv, se ia din nou un jeteu care se trece prin primele două bucle aflate pe croşetă. Acum vom avea pe croşetă 4 bucle. Luăm un jeteu pe care îl trecem prin cele 4 ochiuri. Şi tot aşa până ajungem la final. În total vom avea 11 picioruşe mari unite.
Rândul 5- croşetăm două ochiuri de lanţ- primul picioruş, răsucim lucrul, şi în acelaşi ochi al rândului anterior (la rădăcina primului picioruş) mai croşetăm două picioruşe mari duble. Continuăm cu picioruşe mari duble în fiecare ochi al râdului croşetat anterior.
Rândul 6- croşetăm un ochi de lanţ, răsucim lucrul, şi în fiecare ochi al râdului croşetat anterior, vom băga pe rând croşeta, vom lua câte un jeteu pe care îl vom trage prin ochi şi îl vom păstra pe croşetă. În total vom avea pe croşetă 13 ochiuri. Luăm un jeteu şi îl tragem prin toate cele 13 ochiuri. Încheiem cu un ochi de lanţ.
Acum fiecare poate să-l împopoţoneze cum doreşte.
Spor la treabă, mulţumesc pentru vizită şi vă mai aştept!!!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu